Ügyfélszolgálat

1 Ha Ön szeretne bennünket hívni: +36 30 99 55 555, hétköznap 10-19 óra között. Kérjen időpontot ingyenes és kötelezettségmentes személyes tanácsadásunkra!
2 Ha azt szeretné, hogy mi hívjuk Önt: Kérjük, töltse ki a KONZULTÁCIÓ menüpontban található űrlapot. A legrövidebb időn belül visszahívjuk!
3 Ha írni szeretne nekünk: A szolgáltatással kapcsolatosan: info@ingatlanmarketing.com; a weblappal kapcsolatosan: javaslat@ingatlanmarketing.com

Az ingatlanértékesítés kis hatékonyságú módszerei és az új dimenzió: ingatlanmarketing

Lehet-e ingatlant eladni manapság ingatlanközvetítő nélkül?

Az ingatlaneladásra készülő tulajdonos korábban két lehetőség között választhatott. Vagy úgy gondolta, egyedül, saját erőből oldja meg a kérdést, vagy igénybe veszi egy (vagy több) ingatlanközvetítő iroda szolgáltatását. Az egy év alatt értékesített 83-90.000 ingatlannak mindössze 25 százalékát adja el ingatlanközvetítő, az ingatlanok háromnegyedét maga a tulajdonos értékesíti. Létjogosultsága van tehát minden olyan módszernek, amelyben közvetlenül megjelenik az eladó elérhetősége!

Míg pár éve mindenki megbízott az ingatlanosokban, és többnyire az ingatlanközvetítő irodákon keresztül keltek el lakások, manapság az anyagi szempontok, valamint az ingatlanhirdetési portálok elterjedése az értékesítésben egy új dimenziót nyitottak.

Megspórolható-e az ingatlanközvetítői jutalék?

Ha az eladó a közvetítő díjával megemeli az ingatlan árát, jelentősen rontja az eladás esélyeit: a vevőnek esze ágában sincs megfizetni a többletet. A vevőben a keresés hónapjai alatt az ingatlanárakról egész pontos kép alakul ki, így pontosan tudja, ha az eladó beépítette az árba a jutalékot.

Ám ha a tulajdonos reális áron akarta meghirdetni ingatlanát, jelentős mértékben emelve ezzel az eladás esélyét és gyorsaságát, akkor a saját kárára kellett lemondania ennyi pénzről. És ha az eladott ingatlan árából egy újat akar venni, akkor bizony nagyon hiányzik az a pénz!

1. fázis: A hirdetés elkészítése

Mi történik?

 • Meghirdeti ingatlanát pár olyan portálon, amelyeket ismer, vagy a tévéreklámokban lát. Lényeg, hogy ingyenes legyen. Készít néhány képet egy okostelefonnal, feltölt belőle annyit, amennyit ingyenesen engednek. Megnéz néhány hirdetést, és amelyik tetszik, annak mintájára megírja a hirdetés szövegét.

 • A fotókkal, a szöveg megírásával eltölt pár órát. Az alaprajz elkészítése sem pár perces feladat. A portálokra való feltöltés nem is olyan egyszerű, mint elsőre látszik, ismét több óra munka. Ráment a hétvégéje, vagy 2-3 estéje, de végre elindultak a hirdetések.

Ingyenes portálokon hirdetés

A legnagyobb tévedés: ingyenes hirdetés nincs! Mit gondol, miért szaporodnak gombamódra az ingatlanportálok? Nyilván nem az ingyenes hirdetésekből fedezik működésüket.

A hirdetési ár meghatározása

Nagy hiba a hirdetési ár kialakításakor figyelmen kívül hagyni a piaci viszonyokat, és abból kiindulni, hogy mennyit szeretne kapni az ingatlanért.
A nem megfelelően kalkulált ár az értékesítés gátja!

Kép nélküli hirdetés

Mindegyik portálon van egy olyan funkció, hogy csak a képes hirdetéseket gyűjtse le a találati listába. A látogatók 95%-a bepipálja ezt az ablakot, tehát a kép nélküli hirdetéseket jóformán senki nem látja!

Nem minőségi fotók

A rossz minőségű, sötét, homályos képek nem vonzzák, hanem éppen ellenkezőleg: taszítják vevőket. Az sem mindegy, hogy a fotók az ingatlan mely részleteit mutatják be.

A nyitókép szerepe

A vevők az első benyomást a nyitóképből szerzik, ez alapján döntenek arról, egyáltalán rákattintanak-e az ingatlan részletes adatlapjára. Sok tulajdonos egyáltalán nem gondol erre!

Legyen alaprajz a hirdetéshez?

Ha az egy lefotózott műszaki alaprajz, vagy sebtében, egy papírlapra lefirkált alaprajz féle, akkor inkább rontja, mint emeli a hirdetés minőségét. Igénytelenséget sugall.

2. fázis: Nincs érdeklődés az ingatlanra

Mi történik?

 • Keres újabb ingyenes portálokat – újabb órákat tölt el a kereséssel és azzal, hogy ezekre is feltölti a hirdetést.

 • A korábban feladott hirdetések túlságosan hátul vannak a találati listában. Letörli ezeket, és kezdi elölről a feltöltést. Vagy otthagyja a régit, és feltölti újra.

 • Időközben kapott mindegyik portáltól egy e-mailt a frissítési és kiemelési szolgáltatásukról, ezek már fizetősek. Ha nem szeretne bíbelődni, inkább befizeti azt a 1.700-7.000 Ft közötti összeget hetente.

Változatlanul hagyott hirdetés

A hirdetés ugyanazzal a szöveggel és azokkal a képekkel marad fenn a portálokon, amelyek eddig sem hoztak érdeklődőket. Mitől vár eredményt?

Frissítés - fizetős szolgáltatás

Választhat: vagy hetente saját maga eltölt 5-6 órát a hirdetések frissítésével, vagy hetente 10-15.000 Ft-ot kifizet a portáloknak az automatikus frissítésért.

Felesleges fizetős kiemelések

A portálok mélyebb ismerete hiányában olyan kiemelési szolgáltatásokat is kifizet, amelyek egy ingatlan esetében nem hoznak eredményt.

Utólagos módosítás

Ha menet közben változatni szeretne az ingatlan hirdetési árán vagy a szövegben, egyesével meg kell nyissa a hirdetéseket. A legtöbb hirdető nem javít következetes mindenhol, így a találati listában ugyanaz az ingatlan több áron is szerepel. Több portálon a módosítás is pénzbe kerül.

Törlődik a hirdetés

Néhány ingatlanportál 1 hónap automatikusan törli a hirdetést, előtte küld egy értesítést, hogy némi díj fejében majd ők frissítik.

3. fázis: Továbbra sem jönnek az érdeklődők

Mi történik?

 • Eltelt 3 hónap, és elunja, hogy heti 5-6 órát a szabadidejéből a hirdetésekre fordítson.

 • Nem számol azzal, hogy egy ingatlan átlagos eladási ideje 6-12 hónap, elcsügged, feladja, motivációját veszti.

 • Beadja a derekát, és megbíz egy vagy több ingatlanközvetítőt, hátha nekik sikerül az értékesítés.

Jöjjön mégis az ingatlanközvetítő?

Azért kezdett bele az értékesítésbe egyedül, hogy megspórolja az ingatlanközvetítők 3,5-6% + ÁFA díját, de végül mégiscsak kifizetné?
Az ingatlanközvetítő annak érdekében, hogy hirdetési költségei és az ingatlan bemutatására fordított ideje megtérüljön, kizárólagos szerződés megkötésére törekszik.

Az "ingyenes" mennyibe is kerül?

Az „ingyenes” hirdetések összességében elég sok pénzbe kerülnek. Ha összeszámolja, a portáloknak már kifizetett kb. 100.000 Ft-ot, és nincs eredménye. Hogy is lehetne egy többmilliós ingatlanra vevőt találni 0 Ft-os befektetéssel?

A tudás hiányát meg kell fizetni

A piac világában minden terméket az értékesítők és a marketingesek adnak el. Miért lehetne egy többmilliós ingatlant a megfelelő szaktudás hiányában jól eladni?

4. fázis: Ingatlanközvetítő foglalkozik az ingatlannal

Mi történik?

 • Az ingatlanos az alapoktól kezdi a munkát – de már egy megfáradt tulajdonossal. Többnyire szakszerűbb fotókat, alaprajzot készít, célcsoportra szabott hirdetési szöveget ír.

 • Reális hirdetési árban igyekszik megegyezni, ráadásul még a közvetítői jutaléknak is bele kell férnie.

 • A tulajdonos azt hiszi, az ingatlanos széleskörűen meghirdeti az ingatlanát. Mivel minden költséget az ingatlanos előlegez meg, így csak a jó árú ingatlanokat hirdeti. Addig csak a saját adatbázisba kerül be az ingatlan.

 • A „széleskörű” meghirdetés 2-5 portált jelent, a legolcsóbb (ingyenes) és maximum 1-2 drágábbat.

 • Ha nem hoz érdeklődőket, az eladó leszerződik újabb ingatlanirodákkal. Ebből végül csúnya per lesz, és akár több irodának is fizethet.

Kizárólagos szerződés, ajjaj!

A közvetítői díj 3,5-6% plusz ÁFA, ami egy 11-12 millió forintba kerülő ingatlan esetében fél millió és 1 millió Ft közé eső összeg. Kizárólagos ingatlanközvetítői szerződés esetén a jutalékot akkor is ki kell fizetnie, ha végül más forrásból lett az ingatlanra vevő.

Ingatlanközvetítők kíméljenek!

A vevők nagy része eleve nem akar ingatlaniroda által meghirdetett ingatlant vásárolni. Az ingatlanközvető jutalékát ugyan az eladó adja át, de a vevővel fizettetik meg.Továbbá azt sem szeretik, hogy utána az ingatlanos újabb és újabb ingatlanokat akar nekik megmutatni.

Nem Ön a legfontosabb!

Az ingatlanközvetítő ingatlant akar eladni az iroda által képviselt ingatlanok közül – ez az elsődleges szempont. Neki mindegy, hogy ez az Öné, vagy másik.
Mivel bevétele csak akkor keletkezik, ha értékesít, azt adja el, amelyikre talál fizetőképes vevőt.

Megkerülhetőség kizárása

Az ingatlanirodák hirdetéseiben a címek védelme miatt nem szerepel az ingatlan külsejéről fotó, sokszor az utca megnevezését is kihagyják. Pedig sok vevő ragaszkodik egy adott városrészhez. Rossz állapotú vagy csúnya házba nem szívesen menne haza.

Kapcsolattartás

Gyakran hallott panasz, hogy az ingatlanos nem tartja a kapcsolatot a megbízójával, nem tájékoztatja rendszeresen. Ennek oka lehet, hogy még nem is hirdeti intenzíven az ingatlant, mert tudja, azon az áron nem eladható.

Kínos áralku

Ha végre van egy komoly érdeklődő, az ingatlanos igyekszik megragadni őt.
A tárgyaláson kialakuló jelentős árcsökkenést Önnek azzal magyarázza: ez a piaci érték, ennyit adnak érte.

Mi a megoldás?

Ingatlant eladni alapvetően egy szakma, de mégsem csak közvetítővel lehetséges.


Nincs szüksége ingatlanmarketinges szolgáltatóra, ha Ön az ingatlan hirdetéséhez szükséges alapvetésekkel és tennivalókkal tisztában van, és az ezzel kapcsolatos feladatokat rendre elvégzi az értékesítés 6-12 hónapja alatt, a frissítésekre szán kb. 300.000 Ft-ot.

Ne keseredjen el, ha úgy érzi, nincs a hirdetések kezelésére elég ideje! Ez elég sok tulajdonossal előfordul, hiszen annyi dolognak kell beleférnie egy napba. Ez esetben mérlegelje: Megéri-e Önnek arra áldozni, hogy a hirdetések szakszerű, menetrendszerű és pontos elhelyezését, hónapokig tartó menedzselését valaki másra bízza? Az ingatlana lesz a középpontban, folyamatosan a vevők szeme előtt tartva. Ráadásul sokkal több portálon, a hirdetési és az ingatlanpiac naprakész ismeretében, az önerős hirdetések (és pláne a közvetítői jutalék) töredéért, költséghatékonyan végezze ezt?

Önre pedig csak azok a feladatok maradnak, amit amúgy is szívesen csinál. Az ingatlant így is, úgy is meg kell mutatni az érdeklődőknek, a közvetítő sem tud Önnél többet. Elvégre a saját ingatlanát Ön ismeri és szereti a legjobban. Ön nem csak egy lakást akart eladni a sok közül, hanem az otthonát egy otthont keresőnek. A reális vételi árban is úgy a legegyszerűbb megállapodni, ha nincs ellenérdekelt fél, az ártárgyalásban csak két fél vesz részt: eladó és vevő.

Kíváncsi, mit tud az ingatlanmarketing?

TOP